Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

Rónai Éva kárpitművész Twin Peak című kárpitjának bemutatója a mű modelljeivel, Roskó Beával, Roskó Gáborral és a kerékpárral a főszerepben.

Az Iparművészeti Múzeum Rónai Éva kárpitművésztől éppen idén vásárolta meg az első művet a gyűjteménye számára. A művésznő munkáinak legfontosabb „témája” a család. Így a Twin Peak című kárpitjának szereplői is gyermekei, Roskó Bea és Gábor képzőművészek. Az ábrázolás egymástól elforduló, de felénk néző alakjainak testhelyzete miatt nehéz megítélni, merre is „halad” a kerékpár, melyen a szereplők egymásnak háttal foglalnak helyet. A szürreális hangulatot csak fokozza az ellentét, amely a képtelen egyensúlyi helyzetből fakadó bizonytalanság és a háttér szikrázóan éles, már-már fényképszerű megoldása között feszül.

A jelenet meseszerűségét a kárpit bemutatásának napján azzal kívánjuk fokozni, hogy a szereplői élőben is jelen lesznek, ezáltal a kárpit megelevenedik. A Bringológia, amikor a dizájn hajtja a kerékpárt címmel a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és az Iparművészeti Múzeum együttműködésében megvalósult kerékpár-kiállítás kapcsán a kárpit egyik hőse, Roskó Gábor mesél majd a biciklik iránti szenvedélyéről, kerékpárgyűjteményéről és nem utolsósorban arról, milyen nézőpontokból figyeli édesanyja művészetét a gyerekkorától máig, és hogyan hatott Rónai Éva világa a tárgyak és élőlények iránt tanúsított tiszteletére, nem utolsósorban művészetére.

Rónai Éva angol gyapjúból klasszikus gobelin-technikával szőtt kárpitjain nosztalgikus atmoszférát sugárzó, a képzelet és a valóság határán egyensúlyozó, játékos életkép-jeleneteket idéz meg. Művei nem pontosan megfestett karton alapján készülnek, a szövés, az improvizáció része az alkotói folyamatnak. A nagyméretű falikárpitokat, melyeknek egyidejűleg csak egy részletük látható megszületésükkor, belső kép, esetleg egy kicsinyített vázlatterv alapján szövi meg.

 

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/431,A+k%C3%A1rpit+%C3%A9s+titokzatos+szerepl%C5%91i?type=archive