Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

A művészet mindig ablakokat nyit a népek és emberek között emelkedő falakon. A megnyílt ablakokon keresztül beszivárgó fény letisztítja az előítéletek alakította irányvonalakat és a mesterséges érzékenységet, láthatóvá téve az addig rejtve maradt valódi formákat.

A hiteles művészet az identitás legjobb kifejezője, amelyen keresztül nézve megközelíthetünk más kultúrákat. A megértés ilyen formájú lehetőségéhez hozzátéve az esztétikai örömet, amit egy sokszínű művészeti alkotás megtekintése nyújt, ráébredhetünk annak a szerepnek az igazi értékére, melyet a művészet a kultúrák egymáshoz közeledésében játszik.

Az arab és iszlám kultúra lényegéhez az arab szépírás művészete áll a legközelebb. Kevés nép szentelt akkora figyelmet és erőfeszítést az írásának, mint az arabok azon igyekezetükben, hogy túllépjenek ennek a kifejezési formának a tiszta, funkcionális korlátain.

Az évszázadok során zseniális művészeik azon fáradoztak, hogy megtalálják a legmegfelelőbb mérnöki arányokat az arab szépírás (kalligráfia) és a formák egyensúlyának tökéletesre fejlesztéséhez . Mikor a betűformák kialakításában már elérték céljukat, figyemüket magának az írásképnek a legszebb formába öntésére fordították, hogy az méltó lehessen a legmagasabb rangú szövegek bemutatására.
Ezzel a szépírás önálló művészeti ággá fejlődőtt és segítségével az arab és iszlám kultúra egy másik oldaláról mutatkozhat meg. Végül ez az oldal bizonyult a legmegfelelőbb művészeti vonalnak a szent szövegek, versek, közmondások, és azon írásos emlékek bemutatására, amelyek leghitelesebben tükrözik az irodalmat, hagyományokat és kultúrát.

Jelen kiállítás gondosan válogatott anyagot vonultat fel a Kuvaiti Iszlám Művészeti Központ gyűjteményéből, hogy képviselni tudja az arab és iszlám világ különböző területein alkalmazott (kalligráfiai) technikákat. A bemutatott munkák mintegy térképet rajzolnak azon országokról, ahol az arab kalligráfia művészetét gyakorolják. Az arab világ mellett így láthatunk műveket a távol-keleti Kínától, Iránon és Törökországon keresztül az Egyesült Államokig is.

Ebben az összefüggésben mutatja be Kuvait Állam Budapesti Nagykövetsége az iszlám művészet „ A toll fénye” című kiállítását, a Kuvait Állam függetlenségének ötvenedik és felszabadulásának huszadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat részeként.

Érdemes megjegyezni, hogy ez a kiállítás egyben folytatásaként is értelmezhető annak a nagysikerű kalligráfiai kiállításnak, amelyet a Keszthelyi Helikon Múzeumban, szinte pontosan két évvel ezelőtt, 2009 nyarán tartottak.

Reméljük, hogy a különböző országokból való kalligráfiák bemutatása egyben egy utazás élményét is nyújtják majd látogatóinknak azokba a messzi országokba, ahonnan a munkák származnak, és, hogy a tárlaton keresztül bepillantást nyernek abba a kultúrába, ami ezeket az olykor egymástól távol eső országokat mégis egyesíti.

Kuvait Állam Budapesti Nagykövetsége egy kulturális utazásra hívja a kiállításon keresztül az érdeklődőket, remélve, hogy látogatóink meglelik azt a vizuális élményt a művekben, amit minden, a művészetet kedvelő ember kíván.

A kiállítás Kuvait Állam Budapesti Nagykövetsége, Kuvait Állam Awqaf és Iszlám Ügyek Minisztériuma, a Kuvaiti Iszlám Művészeti Központ, és a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma és Nemzeti Erőforrás Minisztériuma gyümölcsöző együttműködésének eredményeként jött létre.

Kalligráfia workshopok és bemutatók július 22-24-ig

Július 22. péntek, 14-15.30 Thuluth írás – Jassim Mi’raj
Július 23. szombat, 14-15.30 A négyzetes kúfi írás – Farid Al-Ali
Július 24. vasárnap, 14-15.30 Utazás a kalligráfiával – Ayman Hassan
Minden nap 10-18 óráig A márványozás (ebru) – Selat Metin
Minden nap 16.30-18.00 – Kalligráfia bemutató
 

 

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/98,A+toll+f%C3%A9nye?type=adult