Ugrás a tartalomra
Akadálymentesített változat főoldal
Museum of Applied Arts Hangostérkép

2020. október 1. és 11. között rendezték meg a Budapest Design Week rendezvénysorozatot, amely a járványhelyzethez alkalmazkodva hibrid formában - vagyis a programokat döntő részben az online térbe áthelyezve - jelentkezett. A Budapest Design Week idei központi témája a körforgásos gazdaság volt, amire a „Tartsd körforgásban!” mottó jegyében igyekeztek ráirányítani a figyelmet a szervezők.


Online program az Iparművészeti Múzeumban - Kortárs tervezők videóüzenetei


KREATIVITÁS - FORMA – ÍZLÉS: A MI ÜGYÜNK

A 2020-as Budapest Design Week-en az Iparművészeti Múzeum, más szereplőkhöz hasonlóan, szintén online tartalommal csatlakozott a programok sorához. A múzeum Kortárs Dizájn Főosztálya arra kérte fel a gyűjteményében található tárgyak tervezőit, hogy készítsenek telefonjukkal videóüzenetet, melyben elmondják, miért tartják fontosnak, hogy az általuk tervezett tárgy bekerült az Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe. A kifejezetten saját telefonnal rögzített, személyes hangvételű videóposztok a Budapest Design Week ideje alatt a múzeum közösségimédia-felületein, valamint honlapján váltak elérhetővé.

A COVID-19 megjelenésével a múzeumok is kénytelenek voltak bezárni kapuikat, és másként kommunikálni közönségükkel. Az Iparművészeti Múzeum ezzel a sorozatával a karantén idején a sokunk számára ismerős online üzenet formáját választotta arra, hogy a tárgyak mögött álló tervezők gondolatait eljuttassa látogatóihoz.

A felkérésben a múzeum munkatársait az információnak az a körforgása foglalkoztatta, amely a múzeum által a tárgy, annak tervezője és a múzeumi közönség között áramlik. A videósorozatból választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy a mai tervezőket mi izgatja leginkább abban, hogy az általuk tervezett tárgy bekerült egy világhírű közgyűjteménybe.

„A sorozatnak kettős célja van: egyrészt tudatosítani szeretnénk, hogy egy-egy közgyűjtemény alakulása mindannyiunk ügye, minden adófizető magyar állampolgárnak köze van ahhoz, hogy milyen szempontok szerint alakul egy-egy magyar közgyűjtemény, ezért az Iparművészeti Múzeum számára az is fontos, hogy az élő tervezők esetében a látogatók láthassák, kik is állnak a tárgyak mögött. Másrészt az is érdekel minket, hogy a tervezők számára mit jelent mindez, mennyire használják a múzeumot mint médiumot az általuk tervezett dizájn megismertetésére.”

Az Iparművészeti Múzeum célja, hogy egyre szélesebb körben tegye hasznossá és elérhetővé gyűjteményét.


Videóüzenetek

Sorozatunkban tervezőket kérdeztünk meg arról, miért tartják fontosnak, hogy az általuk tervezett tárgy bekerült az Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe. A fizikai távolságtartás idején arra kértük őket, hogy telefonjukkal készítsenek rövid videóüzenetet, melyben elmondják válaszukat az általunk feltett kérdésre.

2020. október 1-jétől naponta egy-egy újabb videóüzenettel vártuk látogatóinkat.
 

2020. október 1. | PAWEŁ GROBELNY formatervező

Paweł Grobelny lengyel dizájner szenvedélye az urbánus terekbe tervezett köztéri bútor. Munkásságát számos nemzetközi díjjal jutalmazták már. Rendszeresen szerepel külföldi dizájneseményeken, és előszeretettel kollaborál múzeumokkal, galériákkal. 2018-ban az Iparművészeti Múzeum Ráth György-villájába tervezett kültéri padot, amely finoman rezonál az épülettel és környezetével. A pad megvalósulását az Adam Mickiewicz Intézet támogatta, az elkészült művet pedig a Stalowa Wola-i Regionális Múzeum ajándékozta gyűjteményünknek. A bútor így szimbolikus tartalmat is közvetít: utal a lengyel–magyar kulturális kapcsolatok jelentőségére és az intézmények közötti együttműködésre.

Hogy egy közgyűjtemény jövője hogyan alakul, mindannyiunk ügye. Kíváncsiak vagyunk, önnek miért fontos, hogy Paweł Grobelny alkotása a múzeum gondozásába került, hogy megőrizzük, kutathassuk, kiállíthassuk. Ismerje meg a tervező válaszát, és mondja el nekünk véleményét ön is!


2020. október 2. | ARTISTA STÚDIÓ

Az Artista Stúdió tagjai Imre Katalin, Rácz Nóra és Stampf Katalin. Mindhárman egyedi, kreatív, az aktuális trendeket meghaladó kollekciók megálmodói. Rendszeres szereplői nemzetközi divateseményeknek, a márka budapesti és bécsi showroommal is rendelkezik. Öltözékeiket merész szabásvonalak, egyedi anyagtársítások és képzőművészeti utalások jellemzik. 2018-ban ünnepelték fennállásuk 25. évfordulóját. Ebben az évben az Iparművészeti Múzeum az Artista Stúdiót kérte fel a Körforgásban sorozat első kiállítójának.

Hogy egy közgyűjtemény jövője hogyan alakul, mindannyiunk ügye. Kíváncsiak vagyunk, önnek miért fontos, hogy az Artista Stúdió kollekciói a múzeum gondozásába kerültek, hogy megőrizzük, kutassuk, kiállítsuk. Ismerje meg a tervezők válaszát, és mondja el nekünk véleményét erről ön is!


2020. október 2. | BERGOVECZ LÁSZLÓ, FÉSZEK RÉSZEK

A Fészek Részek alapítója, Bergovecz László számára mindennél fontosabb a fenntarthatóság és a környezetvédelem. Hordozható bútorai csavarok nélkül is pillanatok alatt összeszerelhetők és szétszedhetők. A fából készült tárgyak gyártása során minimalizálja a hulladéktermelést, és nem alkalmaz a környezetre káros vegyszereket. Tervezői hitvallása megszívlelendő alternatívát kínál a jövő felhasználói számára.

Hogy egy közgyűjtemény jövője hogyan alakul, mindannyiunk ügye. Kíváncsiak vagyunk, önnek miért fontos, hogy Bergovecz László tárgya a múzeum gondozásába került, hogy megőrizzük, kutassuk, kiállítsuk. Ismerje meg a tervező válaszát, és mondja el nekünk véleményét erről ön is!


2020. október 3. | ROMANI DESIGN

A Romani Design idén ünnepli 10. születésnapját. Múzeumunk ez év őszén tervezte megnyitni a Ráth György-villában a Körforgásban című kiállítássorozatának ötödik részét a Romani Design részvételével. A COVID-19 miatt sajnos erre a kiállításra még várnunk kell. Nagy öröm azonban számunkra, hogy Varga Erika és Varga Helena tervezőpárosának már több kollekciója is gyűjteményünk részévé vált.

Hogy egy közgyűjtemény jövője hogyan alakul, mindannyiunk ügye. Kíváncsiak vagyunk, önnek miért fontos, hogy a Romani Design öltözékei közül több már a múzeum gondozásába került, hogy megőrizzük, kutassuk, kiállítsuk. Ismerje meg a tervezők válaszát, és mondja el nekünk véleményét erről ön is!


2020. október 3. | CO&CO DESIGNCOMMUNICATION

A CO&Co Designcommunication Dice on Dice elnevezésű fejlesztőjátéka az inkluzív dizájn egyik sikeres példája. Az újragondolt fekete-fehér dobókocka formai kialakításának, az oldalak szélén kitapintható bemetszéseknek köszönhetően látássérült gyermekek számára is élvezetessé válik a játék. 2011-ben elnyerte a nemzetközi Red Dot Design Award díját termék kategóriában, a Magyar Formatervezési Díjat, valamint az amerikai non-profit szakmai szövetség, a Parents’ Choice díját.

Hogy egy közgyűjtemény jövője hogyan alakul, mindannyiunk ügye. Kíváncsiak vagyunk, önnek miért fontos, hogy a Co&Co Designcommunication tárgyai közül már több is a múzeum gondozásába került, hogy megőrizzük, kutassuk, kiállítsuk. Ismerje meg a tervezők válaszát, és mondja el nekünk véleményét erről ön is!


2020. október 4. | PÁPAI LILLA, WYHOYS

Pápai Lilla WYHOYS (Wear Your Heart On Your Sleeve) márkájának alapításával a környezettudatos divat itthoni képviselőinek táborát erősíti. A tervező az organikus anyagokból készült kollekción keresztül szeretné felhívni a figyelmet a jelenlegi környezeti és társadalmi problémákra. A 2017/2018-as őszi-téli kollekció gyapjúból készült nemezmintáját olajszennyeződés-mintázatok felhasználásával tervezte meg.

Hogy egy közgyűjtemény jövője hogyan alakul, mindannyiunk ügye. Kíváncsiak vagyunk, önnek miért fontos, hogy Pápai Lilla ruhái közül már több is a múzeum gondozásába került, hogy megőrizzük, kutassuk, kiállítsuk. Ismerje meg a tervező válaszát, és mondja el nekünk véleményét erről ön is!


2020. október 4. | SZALKAI DÁNIEL, PERCEPTUAL THINKERS

A Magyar Formatervezési Díjban kétszer is részesült Perceptual Thinkers ruhamárkát Szalkai Dániel és Szász Eszter alapította. A design for all szellemében készült ruhák tervezésekor az autizmussal élők különleges érzékelési módjából és az öltözködéshez való hozzáállásukból merítenek az alkotók. A 2018-as tavaszi-nyári kollekció Merényi Zita textiltervező segítségével született meg, melyben a taktilis érzékelés került középpontba.

Hogy egy közgyűjtemény jövője hogyan alakul, mindannyiunk ügye. Kíváncsiak vagyunk, önnek miért fontos, hogy a Perceptual Thinkers ruhák közül már több is a múzeum gondozásába került, hogy megőrizzük, kutassuk, kiállítsuk. Ismerje meg a tervező válaszát, és mondja el nekünk véleményét erről ön is! 


2020. október 5. | KERÉKGYÁRTÓ ANDRÁS

Kerékgyártó András a helsinki Aalto Egyetem bútortervező szakán szerezte mesterdiplomáját. Külföldi tanulmányait követően hazatért, és ma már a legígéretesebb kortárs magyar formatervezők között tartjuk számon. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteménye egy teljes bútorcsaláddal büszkélkedhet, amely 2015-ben elnyerte a Magyar Formatervezési Díjat.

Hogy egy közgyűjtemény jövője hogyan alakul, mindannyiunk ügye. Kíváncsiak vagyunk, önnek miért fontos, hogy Kerékgyártó András tárgyai közül már több is a múzeum gondozásába került, hogy megőrizzük, kutassuk, kiállítsuk. Ismerje meg a tervező válaszát, és mondja el nekünk véleményét erről ön is!


2020. október 6. | CSIRE GÉZA, MAFORM

Csire Géza az egyik legsikeresebb magyar dizájnvállalkozás, a Maform alapítója. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött műtárgyak ötlete a dizájner egyetemi évei alatt született. A matracból fotellé alakítható tárgy azóta töretlen népszerűségnek örvend.

Hogy egy közgyűjtemény jövője hogyan alakul, mindannyiunk ügye. Kíváncsiak vagyunk, önnek miért fontos, hogy a Maform tárgyai közül már kettő is a múzeum gondozásába került, hogy megőrizzük, kutassuk, kiállítsuk. Ismerje meg a tervező válaszát, és mondja el nekünk véleményét erről ön is!


2020. október 7. | FAZEKAS VALÉRIA formatervező

Fazekas Valéria budapesti kalaptervező tárgyaira egyaránt jellemző a viselésükből adódó folyamatos változtathatóság, az anyag és a forma játékossága, valamint a térbeli dimenziók közötti léptékváltás egyensúlya. Alkotásai az organikus, légiesen alakítható, univerzális formáktól a plasztikusabb, szoborszerű objektekig terjednek. Munkái rendszeresen szerepelnek nemzetközi és hazai kiállításokon is. Az Iparművészeti Múzeum 2019-ben Fazekas Valériát kérte fel a Körforgásban című kiállítássorozatban való részvételre. Gyűjteményünkben 28 Fazekas Valéria-kalap található.

Hogy egy közgyűjtemény jövője hogyan alakul, mindannyiunk ügye. Kíváncsiak vagyunk, önnek miért fontos, hogy Fazekas Valéria kalapjai a múzeum gondozásába kerültek, hogy megőrizzük, kutassuk, kiállítsuk. Ismerje meg a tervező válaszát, és mondja el nekünk véleményét erről ön is!


2020. október 8. | SZENTIRMAI-JOLY ZSUZSANNA & CSIZMADIA ZSOLT, LAOKOON DESIGN

A Szentirmai-Joly Zsuzsanna által megálmodott speciális mozgatható szövet gyönyörű tárgyakban öltött testet. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményét gazdagító darabok formai megoldásait a tervező Csizmadia Zsolttal közösen alakította ki. Az innovatív, különleges, és ugyanakkor szívhez szóló műtárgyak a kortárs magyar dizájn élvonalába sorolhatók.

Hogy egy közgyűjtemény jövője hogyan alakul, mindannyiunk ügye. Kíváncsiak vagyunk, önnek miért fontos, hogy Szentirmai-Joly Zsuzsanna és Csizmadia Zsolt tárgyai közül már több is a múzeum gondozásába került, hogy megőrizzük, kutassuk, kiállítsuk. Ismerje meg a tervező válaszát, és mondja el nekünk véleményét erről ön is!


2020. október 9. | LAKOS DÁNIEL, PLANBUREAU

Lakos Dániel formatervező tárgyai egyszerre játékosak és komolyak. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében több darabot is őrzünk, amelyek mindegyike közös gondolkodásra és a kreativitásunk kibontakoztatására ösztönöz. A tervező a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatójaként nap mint nap erre buzdítja a jövő dizájnereit. Nagy öröm számunkra, hogy Lakos Dániel idén Magyar Formatervezési Díjban részesült!

Hogy egy közgyűjtemény jövője hogyan alakul, mindannyiunk ügye. Kíváncsiak vagyunk, önnek miért fontos, hogy Lakos Dániel tárgyai közül már több is a múzeum gondozásába került, hogy megőrizzük, kutassuk, kiállítsuk. Ismerje meg a tervező válaszát, és mondja el nekünk véleményét erről ön is!


2020. október 10. | SAXON-SZÁSZ JÁNOS képzőművész, tervező

Saxon-Szász Jánosnak hatalmas szerepe lehet abban, hogy meggyőzze a jövő generációit a matematika szépségéről és a kreatív gondolkodás öröméről. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében őrzött tárgyak a színek és formák alkalmazásával hozzák közelebb a számok világát kicsik és nagyok számára egyaránt. A tervező munkája ma már világszerte ismert és elismert oktatási segédeszköz.

Hogy egy közgyűjtemény jövője hogyan alakul, mindannyiunk ügye. Kíváncsiak vagyunk, önnek miért fontos, hogy a Saxon-Szász János által tervezett játék a múzeum gondozásába került, hogy megőrizzük, kutassuk, kiállítsuk. Ismerje meg a tervező válaszát, és mondja el nekünk véleményét erről ön is!


2020. október 11. | MARIA JEGLIŃSKA-ADAMCZEWSKA, OFFICE FOR DESIGN AND RESEARCH

Maria Jeglińska-Adamczewska nemzetközileg elismert lengyel formatervező, aki fiatal kora ellenére nagyon tudatosan és komplexen gondolkozik a dizájnról. Svájcban diplomázott, majd komoly külföldi galériáknál és tervezőirodáknál dolgozott. Munkái olyan rangos helyszíneken szerepeltek, mint a Barbican Art Gallery, a Centre Pompidou Metz és a Triennale di Milano. Jeglińska 2019-ben a Körforgásban című kiállítássorozat második kiállítója volt. Az Iparművészeti Múzeum Ráth György-villájában megrendezett kiállításra négy különleges térelválasztó falat tervezett, amelyek ma már a múzeum gyűjteményét gazdagítják.

Hogy egy közgyűjtemény jövője hogyan alakul, mindannyiunk ügye. Kíváncsiak vagyunk, önnek miért fontos, hogy Maria Jeglińska-Adamczewska munkái a múzeum gondozásába kerültek, hogy megőrizzük, kutassuk, kiállítsuk. Ismerje meg a tervező válaszát, és mondja el nekünk véleményét erről ön is!

Oldal megosztása

Az oldal címe nyomtatáskor:
https://www.imm.hu/hu/programs/view/560,Visszatekint%C3%A9s%3A+Budapest+Design+Week+2020?type=archive